Het opzetten van een Patreon voor content creators

opzetten van een patreon

Het internet heeft de manier waarop we content consumeren drastisch veranderd. Van YouTube-video’s tot podcasts en blogs, content creators hebben de mogelijkheid om hun werk direct bij hun publiek te brengen zonder tussenkomst van traditionele mediabedrijven. Dit heeft ook geleid tot nieuwe manieren om geld te verdienen met content creatie, zoals het opzetten van een Patreon.

Wat is Patreon?

Patreon is een online platform dat content creators helpt om een financiële basis te creëren door middel van het aanbieden van exclusieve content aan hun supporters, ook wel “patrons” genoemd. Het concept is gebaseerd op het idee van het creëren van een gemeenschap van trouwe fans die bereid zijn om maandelijks een kleine bijdrage te leveren om de creator te ondersteunen. In ruil daarvoor krijgen patrons toegang tot extra content en beloningen.

Stappen bij het opzetten van een Patreon

 1. Bepaal je doelen: Voordat je een Patreon opzet, is het belangrijk om je doelen en verwachtingen te bepalen. Wat wil je bereiken met je content creatie en wat voor exclusieve content en beloningen kun je aanbieden aan je patrons?
 2. Maak een account aan: Ga naar de Patreon-website en maak een account aan. Vul alle benodigde informatie in en voeg een profielfoto en biografie toe om jezelf voor te stellen aan potentiële patrons.
 3. Maak een overzicht van je beloningen: Denk na over welke exclusieve content en beloningen je wilt aanbieden aan je patrons. Dit kan bijvoorbeeld toegang tot een online community, exclusieve video’s of behind-the-scenes materiaal zijn. Zorg ervoor dat je beloningen aantrekkelijk zijn voor je doelgroep en dat ze passen bij het type content dat je creëert.
 4. Stel je maandelijkse doel in: Bepaal hoeveel geld je maandelijks wilt verdienen met je Patreon. Het is belangrijk om realistische doelen te stellen die haalbaar zijn voor je huidige aantal supporters.
 5. Promoot je Patreon: Om je Patreon succesvol te maken, moet je actief promoten. Deel links naar je Patreon op al je social media kanalen en leg uit waarom je fans je zouden moeten steunen. Moedig potentiële patrons aan om je werk te delen met hun eigen netwerk.
 6. Maak regelmatig updates: Om je patrons te behouden en nieuwe supporters aan te trekken, is het belangrijk om regelmatig updates te plaatsen op je Patreon-pagina. Dit kan nieuwe exclusieve content zijn, behind-the-scenes updates of persoonlijke bedankjes aan je supporters.

Voordelen van het gebruik van Patreon

  • Financiële ondersteuning: Het opzetten van een Patreon geeft content creators een nieuwe bron van inkomsten. Je krijgt de mogelijkheid om gestaag geld te verdienen met je werk en je kunt je richten op het creëren van content in plaats van op het vinden van sponsors of adverteerders.
  • Gemeenschapsopbouw: Patreon helpt je om een gemeenschap van trouwe fans op te bouwen. Je kunt in direct contact komen met je supporters en hun betrokkenheid waarderen door middel van exclusieve content en beloningen. Dit kan leiden tot langdurige relaties met je fans en supporters.
  • Zelfstandigheid: Patreon stelt creators in staat om hun werk onafhankelijk te blijven creëren. Je kunt de inhoud maken die je wilt, zonder beperkingen of inmenging van derden. Dit geeft je de vrijheid om je creativiteit de vrije loop te laten en je te richten op wat je het liefste doet: content creëren.

Conclusie over het opzetten van een Patreon

Het opzetten van een Patreon kan een waardevolle manier zijn voor content creators om meer controle te krijgen over hun financiële toekomst en een gemeenschap op te bouwen rond hun werk. Door exclusieve content en beloningen aan te bieden aan hun patrons, kunnen creators gestage inkomsten genereren en een loyale en betrokken fanbase opbouwen. Het is belangrijk om je doelen en verwachtingen te bepalen voordat je een Patreon opzet, en actief te promoot om nieuwe supporters aan te trekken. Met geduld en consistentie kan een Patreon een waardevolle aanvulling zijn op je content creatiecarrière.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *